Προεπισκόπηση




Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Ερωτήσεις Κ.Π.Α.

1) γιατί στις "πολυπολιτισμικές" κοινωνίες εμφανίζονται πολύ έντονα τα φαινόμενα των "προκαταλήψεων" και των "στερεότυπων"; Αυτή η αλλαγή των σύγχρονων κοινωνιών είναι, τελικά,  θετική ή αρνητική;

2) να παρουσιάσετε τουλάχιστον τρεις προκαταλήψεις που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη Ελλάδα, να αναλύσετε τους λόγους για τους οποίους εμφανίστηκαν (κατά τη γνώμη σας) και να τις αντιστοιχίσετε με τα ανάλογα στερεότυπα.

3) οι κοινωνικές θέσεις προϋποθέτουν συγκεκριμένους κοινωνικούς ρόλους. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς αυτούς η ομάδα επιβάλλει ποινές για να αναγκάσει το άτομο να προσαρμοστεί στις επιταγές και ρυθμίσεις της. Το βιβλίο σας αναφέρει όμως ότι οι κοινωνικοί κανόνες (και οι ρόλοι) μεταβάλονται στην πορεία του χρόνου. Να παρουσιάσετε τέσσερα παραδείγματα συγκεκριμένων κοινωνικών ρόλων, αντίστοιχων ποινών και την αλλαγή τους  (ειρηνική ή βίαιη) με τη θέσπιση καινουργιων ρόλων και αντίστοιχων κανόνων.

4) να αναφέρετε τέσσερεις σημαντικές κοινωνικές μεταβολές που παρουσιάστηκαν στη χώρα μας τα τελευταία 20 χρόνια και τις αντίστοιχες σε παγκόσμιο επίπεδο. Να κάνετε τη σύνδεση και να προσδιορίσετε τις επιδράσεις.

5) να παρούσιάσετε τρεις σημαντικές κοινωνικές αλλαγές που ανέτρεψαν/ανατρέπουν κυρίαρχες κοινωνικές διαστρωματώσεις. Να αιτιολογήσετε τις απαντήσεις σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου